Radioplayer logo
Radio Voiman podcastit logo
Radio Voiman podcastit
Radio Voima on aktiivisen päijäthämäläisen aikuisväestön oma paikallisradio. Paikalliset uutiset, mielenkiintoiset ilmiöt ja tarinat sekä alueen tapahtumat ovat ydinsisältöämme. Radio Voima on kuin Lahti: rosoinen, hieman ennakoimaton ja välillä naurettava. Rakkaus kaupunkiin ja koko Päijät-Hämeeseen, sen elämänmenoon ja yhteishenkeen kuuluu, kun kuuntelet Radio Voimaa.
Radio Voima on aktiivisen päijäthämäläisen aikuisväestön oma paikallisradio. Paikalliset uutiset, mielenkiintoiset ilmiöt ja tarinat sekä alueen tapahtumat ovat ydinsisältöämme. Radio Voima on kuin Lahti: rosoinen, hieman ennakoimaton ja välillä naurettava. Rakkaus kaupunkiin ja koko Päijät-Hämeeseen, sen elämänmenoon ja yhteishenkeen kuuluu, kun kuuntelet Radio Voimaa.

Jaksot

The Kid is back! Aatu Jämsen eilen ilmiliekeissä.

lauantaina 23.9. 11 min
Eilen Ilvestä vastaan ilmiliekeissä ollut Aatu Jämsen kävi Radio Voiman lauantaissa kertomassa fiiliksiään eilisestä Ilves-ottelusta sekä reissustaan Los Angels Kingsin talent-leirillä, jolta hän palasi keskiviikkona.Kävimme läpi myös tämän illan Pelicans-Jukurit ottelua. Millä eväillä voittoon? Aatulla on vastaus!Aatu kertoi myös intohimostaan rap-musiikkiin, jota hän tekee aina kun kerkeää."Se on hyvää vastapainoa urheilu-uralle."Kuuntele koko juttu Radio Voiman podcastista!

Sote-alan asiantuntijat pohtivat - "Pitäisikö palata aikaan, kun jokaiseen asiaan ei ollut omaa asiantuntijaansa, vaan ihminen kohdattiin vähän kokonaisvaltaisemmin?"

perjantaina 22.9. 28 min
Päijät-Hämeen Hyvinvointialue järjesti eilen torstaina asiakas- ja osallisuuslautakunnan kanssa asiantuntijoiden keskustelutilaisuuden, jossa käsiteltiin haavoittuvassa tilanteessa olevia aikuisia ja nuoria.Keskustelussa mukana olivat myös sosiaalialan osaamiskeskus Verson erityisasiantuntija Tuula Carroll ja Osallisuuden versoja -hankkeen projektisuunnittelija Emmi Fjällström, jotka vierailivat perjantaina Radio Voimalla kertomassa alueemme tilanteesta.- Puhuimme meidän tavattoman pirstoutuneesta järjestelmästämme. Meillä on vähän joka lähtöön oma asiantuntijansa. Lisäksi alueellamme on 350 sote-alan järjestöä, Carroll pohti ja jatkoi.- Jos edes viranomaiset eivät välttämättä saa pidettyä pakkaa kasassa, niin miten ihmeessä kriisitilanteessa oleva ihminen tietäisi, mitä apua ylipäätään on tarjolla. Miten löytää kriisin keskellä keinot, miten avun piiriin pääsisi.Asiantuntijat tiedostivat keskustelussa myös esimerkiksi sen, että sote-alan työntekijät saattavat joskus pelätä asiakkaita.- Mutta vielä enemmän asiakkaat saattavat pelätä työntekijöitä. Esimerkiksi nuorten ahdistuneisuuden oireet ja sosiaalisten tilanteiden pelko ovat lisääntyneet, Carrol muistutti.Tilanne voi aiheuttaa sen, että vaikka nuori aikuinen kuinka pinnistelisi, hän ei pääse avun piiriin, kun ei kerta kaikkiaan uskalla mennä siitä ovesta sisään.- Ei tiedetä, onko se oikea ovi, oikea kerros ja mitä siellä tehdään.Tilanteessa voi erityisasiantuntijan mukaan käydä niin, että jos nuori kerää lopulta rohkeutensa ja saa aikaiseksi mennä palveluun fyysisesti, hän saattaa kuulla lannistavat sanat.- "No, nyt sinulla jäi kaksi aikaa käyttämättä, tämä palvelu on sulkeutunut. Menepäs takaisin sinne lääkärin puheille, että saat uuden."Apu ei myöskään asiantuntijoiden mukaan aina toimi.- Sotejärjestelmässä oli tunnistettu nuori aikuinen, jolla oli vuoden aikana 300 kontaktia eri sote-viranomaisten kanssa. Heitä oli kaikkiaan 97 eri viranomaista, eikä asia tullut ilmeisesti vielä silläkään hoidettua.Asiantuntijat pohtivat myös esimerkiksi sitä, pitäisikö tässä tilanteessa palata muutama pykälä taakse päin.- Siihen aikaan, kun jokaiseen asiaan ei ollut omaa asiantuntijaansa, vaan ihminen kohdattiin vähän kokonaisvaltaisemmin.Kuuntele koko haastattelu.

LAB-Ammattikorkeakoulun opiskelijat ovat valmiita menemään pitkälle - "Suomessa on tällä hetkellä meneillään joukkokapina, joka menee yli puoluerajojen ja ikäryhmien"

perjantaina 22.9. 10 min
Lahden Kampuksella tapahtuvassa mielenilmauksessa mukana olevat LAB-Ammattikorkeakoulun opiskelijat Kiia Myllymäki ja Anna Naatus kertoivat perjantaina Radio Voimalla olleensa päivän aikana yhteydessä muihin korkeakouluopiskelijoihin.- Suomessa on tällä hetkellä meneillään joukkokapina, joka menee yli puoluerajojen ja ikäryhmien. Nyt on liitot ilmoittaneet, että he nousevat vastarintaan. Olemme valmiita menemään pitkälle. Se, että vietämme muutaman vuorokauden oppilaitoksessa on aika pientä ja vasta alkua.Kuuntele koko haastattelu.

Heikki Silvennoinen Dave Lindholmista ja Pepe Ahlqvistista - "Helppo työskennellä näiden ukkeleiden kanssa!"

keskiviikkona 20.9. 11 min
SF-Blues tulee esiintymään Lahteen Möysän Musaklubille lauantaina 23. syyskuuta. Illan starttaa Honey B & TheT-Bones, jonka jälkeen lavalle saapuvat Heikki Silvennoinen, Pepe Ahlqvist ja Dave Lindholm.Silvennoinen kuvaili keskiviikkona Radio Voimalla SF-Bluesia Rhythm and bluesin keitaaksi.- Olemme Daven ja Pepen kanssa kaikin puolin vanhoja tuttuja jo 70-luvulta, myös Gustavsonin Jukan kanssa. Tämä on meille aika demokraattinen yhteisö ja on helppo työskennellä näiden ukkeleiden kanssa. Ei siellä paljon riitaannuta mistään.Kuuntele koko haastattelu:

Vuoden Yrittäjänainen Sini Räty muistuttaa rintojen tutkimisen tärkeydestä - "Rintasyöpää on todella paljon"

tiistaina 19.9. 19 min
Lahden seudun yrittäjänaiset valitsivat lauantaina Vuoden Yrittäjänaisen 2023. Alusvaateliike Sini´sin Sini Räty kertoi Radio Voimalla, miltä valinta tuntui.- Kyllä tuli kyyneleet silmiin. Olen sen verran vähän aikaa ollut yrittäjänä, että tämä tuli yllätyksenä.Räty on kuitenkin aloittanut alusvaatealalla jo yli 26 vuotta sitten ollessaan 18-vuotias.Yritystoimintansa hän käynnisti Lahden keskustassa vuonna 2017 huomattuaan sattumalta vapaana olevan ja toimintaan hyvin sopivan liikehuoneiston.Kuuntele haastattelusta, miten tuoreen yrittäjän ensiaskeleet sujuivat ja toisaalta, mitä kaikkea upeaa vastavalitulle Vuoden yrittäjänaiselle on tapahtunut nyt vuonna 2023.Räty antaa myös vinkkejä alusvaatehankintoihin - niin lahjan ostajille, kuin itselleen esimerkiksi rintaliivejä hankkiville. Entä minkä väriset liivit olisi hyvä olla eri väristen paitojen alla?

Huippuvuotta viettävän Lahden Ahkeran toiminnanjohtaja on onnellinen Kalevan maljasta - "Tämä kruunasi meidän vuoden!"

tiistaina 12.9. 08 min
Lahden Ahkera voitti yleisurheilupalkinto Kalevan maljan ylivoimaisesti. Kalevan maljan voittaa vuosittain seura, joka kerää ulkoratojen Suomen mestaruuskilpailuissa eniten pisteitä.Kalevan maljan sunnuntaina Turun yleisurheilun SM-viestien jälkeen Lahteen kuljettanut Ahkeran toiminnanjohtaja Janne Harjula kertoi maanantaiaamuna Radio Voimalla, miltä voitto tuntuu juuri nyt tapahtumarikkaana vuonna 2023.- On todella mahtavat tuntemukset. Onhan tätä odotettu.Malja on ollut edellisen kerran Lahdessa 18 vuotta sitten vuonna 2005 ja Harjulan mukaan olikin jo aika saada voitto Lahteen.- Ja se mihin se nyt tuli - vuoteen 2023, kiitteli toiminnanjohtaja viitaten vuoden aikaisempiin tapahtumiin- Lahden Ahkera auditoi ensimmäisenä yleisurheiluseurana huippu-urheiluohjelmalla, sitten oli todella onnistuneet Kalevan kisat ja nyt vielä kruununa Kalevan malja Lahteen. Paljon on tapahtunut. Tämä kruunasi meidän vuoden.Kuuntele koko haastattelu.

Valmentaja Juha Sokka: “Aikuisten tehtävä on puuttua” - Jääkiekkoliitto laati ohjeistuksia Pelicansin junioripelaajaan kohdistuneen rasistisen käytöksen vuoksi

lauantaina 9.9. 18 min
Viime kaudella Pelicansin U13-joukkueen vastuuvalmentajana toiminut Juha Sokka kävi läpi aikamoisen myllyn. Kokemus oli sen verran rankka, että osittain tämän tapauksen johdosta tällä kaudella Sokka ei valmenna. Tapaus alkoi, kun vuoden 2022 marraskuussa pelattiin alle 13-vuotiaiden poikien jääkiekko-ottelu. Siinä vastustajajoukkueen pelaaja solvasi Pelicansin pelaajaa rasistisesti. Sokka käski oman joukkueensa pelaajat pois kentältä kunnes asia olisi selvitetty. Asiaa ei kuitenkaan selvitetty. Pelin jälkeisenä maanantaina joukkue sai tiedon, että Jääkiekkoliitto katsoi Sokan keskeyttäneen ottelun ja Jääkiekkoliiton kurinpitokäsittelyssä häntä rangaistiin kolmen ottelun toimintakiellolla ja JuniorPelicansia 1 000 euron sakolla. Lopulta kesäkuun lopussa, useita kuukausia kestäneen prosessin jälkeen, Jääkiekkoliitto myönsi syrjinnän sekä yhdenvertaisuuslain vastaiset vastatoimet ja pyysi anteeksi pelaajalta ja valmentajalta. Jääkiekkoliitto myös maksoi yhdenvertaisuuslain mukaista hyvitystä sekä pelaajalle että valmentajalle 3 000 euroa ja korvasi heille asiasta koituneet kulut kokonaisuudessaan. Radio Voiman haastattelussa Sokka painottaa, että hän ei ole kaikkien rasististen tilanteiden tai häirintätapausten ratkaisija. – Puolustin omaa pelaajaani ja toimin kuten tilanteessa mielestäni piti toimia. Olimme joukkueen kanssa sopineet, miten toimimme, jos rasismia ilmenee kentällä. Paljon julkisuutta saaneen rasismitapauksen jälkeen Jääkiekkoliitto on laatinut ohjeistuksia rasismin ehkäisemiseksi. – Ennen kauden alkua on seurat velvoitettu käymään läpi, miten rasistisessa tilanteessa pitää toimia, tuomareita on koulutettu ja nyt seuroihin ollaan perustamassa häirintäyhteyshenkilöjärjestelmää. Nämä ovat isoja askelaita eteenpäin, Sokka sanoo. Entä miten Sokka neuvoisi rasismia tai häirintää kohtaavia aikuisia?  Tunnista ja toimi. Se on aikuisten velvollisuus, Sokka sanoo. Kuuntele podcast, jossa Juha Sokka kertoo kokemuksestaan ja pohtii, miten rasismia voisi ehkäistä jääkiekkokaukalossa ja sen ulkopuolella! Toimittaja: Eeva Ristkari

Vanhin osallistuja 95-vuotias – sprinttisuunnistuksen SM-kisat juostaan Lahden satamassa

lauantaina 9.9. 06 min
Lahden Suunnistajat -37 järjestää sprinttisuunnistuksen SM-kilpailut tänään lauantaina Lahden satamassa. Osallistujia arvioidaan saapuvan yli 1500.  Kilpailussa on mukana myös kansainvälisiä osanottajia ja kilpailusta jaetaan maailman ranking-pisteitä. Aamulla käytiin karsinnat ja iltapäivällä kello 13 alkavat finaalit.  – Edellisen kerran sprinttikilpailut on järjestetty Hollolassa toistakymmentä vuotta sitten, ei tämmöisiä kisoja Päijät-Hämeen alueella järjestetä edes 10 vuoden välein, kilpailunjohtaja Timo Lehtonen kertoo Radio voiman haastattelussa. Lehtosen mukaan vanhin kisaan osallistuja on 95-vuotias. Sarjoja on 14-vuotista ylöspäin. Huomenna sunnuntaina Lahden seudun suunnistusviikonloppua jatkuu, kun SM-viestit järjestetään Hollolassa, Hälvälän lentokentän maastossa. Samassa maastossa järjestettiin Jukolan viesti vuonna 2018. ESS:n sivuilta näet tarkemmin sprinttisuunnistuksen kilpailualueen ja kartan. Kuuntele Radio Voiman podcastista, mitä Lehtonen kertoo kisa-alueesta ja kilpailukeskuksesta! Kilpailua voi seurata myös IS-tv:ltä. Toimittaja: Eeva Ristkari

Aki Keskitalon tie Diili-voittajaksi

maanantaina 4.9. 23 min
Radio Voiman iltapäivässä Tuomon haastattelussa kävi uusin Diili-voittaja Aki Keskitalo. Herra toi voiton pitkästä aikaa Päijät-Hämeeseen."Lähdin Diiliin koska halusin haastaa itseäni."- Aki kertoo. Kuusiviikkoinen matka tarjosi toden totta haastoa ja myös huikeita onnistumisen tunteita.Miten Akin elämä muuttui Diili voiton myötä ja mitä miehelle kuuluu tätä nykyä Jaajon Linnonmaan operatiivisena johtajana?Entä millaisia vinkkejä Akilla on uusille kilpailijoille tai semmoisiksi hamuaville?Kuuntele koko juttu Radio Voiman podcastista!

Vera Blomqvist on tuore Miss Lahti - "Minulla oli uudelleen syntynyt olo"

maanantaina 4.9. 16 min
Viikonloppuna valittu Miss Lahti Vera Blomqvist (17) kertoi maanantaina Radio Voimalla, että luuli sunnuntaina herätessään nähneensä vain unta voitosta.- Minulla oli uudelleen syntynyt olo. Odotin pääseväni löytämään itsestäni uuden puolen ja sen löysinkin. Minulla on nyt paljon voimakkaampi ja itsevarmempi olo.Kuuntele haastattelusta, miten Blomqvist toimii silloin, kun häntä jännittää paljon, millaiset opiskelu ja työkuviot häntä odottavat sekä mitä mieltä hän on Miss Lahti kilpakumppaneistaan.