Radioplayer logo
Radio Voiman podcastit logo
Radio Voiman podcastit
Radio Voima on aktiivisen päijäthämäläisen aikuisväestön oma paikallisradio. Paikalliset uutiset, mielenkiintoiset ilmiöt ja tarinat sekä alueen tapahtumat ovat ydinsisältöämme. Radio Voima on kuin Lahti: rosoinen, hieman ennakoimaton ja välillä naurettava. Rakkaus kaupunkiin ja koko Päijät-Hämeeseen, sen elämänmenoon ja yhteishenkeen kuuluu, kun kuuntelet Radio Voimaa.
Radio Voima on aktiivisen päijäthämäläisen aikuisväestön oma paikallisradio. Paikalliset uutiset, mielenkiintoiset ilmiöt ja tarinat sekä alueen tapahtumat ovat ydinsisältöämme. Radio Voima on kuin Lahti: rosoinen, hieman ennakoimaton ja välillä naurettava. Rakkaus kaupunkiin ja koko Päijät-Hämeeseen, sen elämänmenoon ja yhteishenkeen kuuluu, kun kuuntelet Radio Voimaa.

Jaksot

Kirjallisuusalan ammattilainen on huolissaan lukutaidon säilymisestä

perjantaina 24.3. 20 min
Kirjallisuusalan ammattilainen Anuirmeli Sallamo-Lavi on huolissaan lukutaidon säilymisestä ja hän muistutti Radio Voimalla keskiviikkona lukemisen tärkeydestä. Sallamo-Lavin mielestä lukemiseen tulisi kannustaa kaikin tavoin.- Olen huolestunut siitä, että ihmiset lukevat vähemmän kuin ennen. En voi syyttää siitä äänikirjoja. Ne ovat tietyllä tavalla helppoja ja niihin voi tarttua vaikka työmatkalla autossa ja moni käyttää niitä unilääkkeenä. Itsekin olen siihen syyllistynyt.Kirjallisuuden moniottelija jatkaa kertomalla ymmärtävänsä sen, että kaikella on puolensa.- Itse olen innostunut kirjoittamaan pieniä, satasivuisia opuksia. Toivon, että nuoretkin löytäisivät kirjoja, jotka usuttava, rohkaisevat ja kannustavat heitä lukemaan lisää.Kuuntele koko haastattelu:

Sotekriisi on levinnyt opiskelijahakupuolelle: ”Paikkojen lisääminen ei auta, jos meillä ei ole hakijoita niihin opiskelupaikkoihin”

torstaina 23.3. 20 min
Suomen Diakoniaopiston opiskelijapalvelujohtaja Birgitta Volotinen kertoi Radio Voimalla torstaina, että sotekriisin leviäminen myös opiskelijahakupuolelle oli erittäin odotettavissa.- Meillä on tietysti järjestelmät, millä hakijamääriä seurataan. Minun näkökulmastani pelko siitä, että näin tulee tapahtumaan, on ollut näkyvissä jo useamman vuoden.Volotinen pohti sitä, ymmärtääkö kaikki päättävät tahot, mitä tässä tapahtuu.- Ikävin puoli ja se, mikä on saanut omaa raivoakin nousemaan, on se, että koko ajan puhutaan, että työvoimapulaa on ja siihen ratkaisu on opiskelijapaikkojen lisääminen.Opiskelijapalvelujohtajan mukaan ihan viime aikoina vaalikeskusteluissa on todettu, että opiskelijapaikkoja tarvitaan lisää.- Mutta ennen kaikkea meidän pitäisi saada meidän nuoremme ja ammatinvaihtoa miettivät aikuiset kiinnostumaan tästä alasta. Paikkojen lisääminenhän ei auta, jos meillä ei ole hakijoita niihin opiskelupaikkoihin.Suomen Diakoniaopiston opiskelija Sebastian Degen tahtoisi tulevaisuudessa saada kokemusta erilaisista yksiköistä.- Toivon, että seuraavien viiden vuoden aikana olisin päässyt näkemään erilaisia paikkoja.Mikä pitäisi sinut jatkossakin töissä alalla ja Suomessa?- Tällä hetkellä asiakkaat ovat se, mikä pitää täällä. Tietysti se, jos tilanne tällä alalla muutenkin lähtisi vähän kohenemaan ja se, että saataisiin se palkka ja arvostus pikkuhiljaa kohdilleen.Kuuntele koko haastattelu:

Rasismia ei ihmisoikeuksien asiantuntijan mukaan tunnisteta tai oteta Suomessa riittävällä vakavuudella

tiistaina 21.3. 11 min
Tänään tiistaina 21. maaliskuuta vietetään YK:n Rasismin vastaista päivää. Ihmisoikeusliiton ihmisoikeuksien asiantuntija Sanni Mäntyniemi muistutti Radio Voimalla tiistaina viisi vuotta sitten valmistuneesta Tummaihoisena EU:ssa -tutkimuksesta.- Siinä kävi ilmi, että Suomessa on, näistä tutkituista 12 EU-maasta, kaikista eniten rasistisen häirinnän kokemuksia, eli 63 prosenttia vastaajista oli kokenut rasistista häirintää, kun keskiarvo EU-maissa oli noin 30 prosenttia.Tämä oli Mäntyniemen mukaan hyvin hälyttävä tutkimustulos, joka osoittaa, että kyseessä on vakava ongelma.- Tätä samaa tukee myös yhdenvertaisuusvaltuutetun vuonna 2020 julkaisema selvitys, jossa tutkittiin afrikkalaistaustaisten suomalaisten kokemaa rasismia Suomessa. Siinä keskeinen tulos oli, että rodullistetut suomalaiset kokevatrasismia jopa päivittäin. Rasismi vaikuttaa heidän elämäänsäkokonaisvaltaisesti kaikilla yhteiskunnan ja elämän osa-alueella.Mäntyniemi korostaa, että kyse on vakavasta, isosta ilmiöstä, joka on tärkeä tunnistaa.- Tätä ei vielä Suomessa tunnisteta tai oteta riittävällä vakavuudella.Kuuntele koko haastattelu:

Mikä dramaattinen loppu Pelsujen kotimatsissa

tiistaina 21.3. 02 min
Pelicansien 3. matsi oli todellinen thrilleri. Voiman risteilyisännät Nuutti ja Arttu pamahti selostamon kopin katosta läpi kun pelikello näytti 59.41

Pelsujen voittomatin loppu oli järjetöntä draamaa

tiistaina 21.3. 02 min
Pelicansien toisen kotimatsin loppu oli huikeaa draamaa. Voiman ristelyisännät Nuutti ja Arttu hajosivat matsin lopussa aivan palasiksi.

Norjassa sairaanhoitajaksi valmistunut ja Päijät-Hämeen keskussairaalassa maahanmuuttajien psykiatrisena sairaanhoitajan työskennellyt Heinänen opiskelee nyt opettajaksi

maanantaina 20.3. 29 min
Opettajaksi opiskelemaan lähtenyt sairaanhoitaja Mari Heinänen vieraili Hyvän mielen ketjureaktiossa Radio Voimalla 13. maaliskuuta. Vieraaksi hänet valitsi edellisen viikon vieras neuropsykiatristen asioiden asiantuntija, sairaanhoitaja Maria Krigsholm.Heinänen opiskeli Norjassa sairaanhoitajaksi ja hän on työskennellyt myös Päijät-Hämeen keskussairaalassa psykiatrisena sairaanhoitajana.- Minulla oli vastuualueena lisäksi maahanmuuttajat. Minä tykkäsin siitäkin. Onko se sitten se, että olen ollut itse maahanmuuttaja ja kulttuurissa, jossa on ollut paljon enemmän maahanmuuttajia niin työkavereissa ja kenties potilaina tai asiakkaina. Siihen on tottunut, enkä osaa mitenkään vierastaa tai karsastaa sitä.Monelle tulee Heinäsen mukaan pelko, ettei pärjäisi vastaavassa työssä.- Itse en osaa aina kyseenalaistaa itseäni. Täällä paljon kyseenalaistetaan. Suomalaiset on siinä ihan loistavia.Kuuntele koko haastattelu, jossa Heinänen kertoo lisää esimerkiksi opettajaopinnoista ja työstään sijaisopettajana, sairaanhoitajaopiskeluistaan sekä työstään Norjassa ja maahanmuuttajien psykiatrisena sairaanhoitajana toimimisesta.

Aleksi Jukola ei halua ennakkosuosikin viittaa Päitsille

sunnuntaina 19.3. 05 min
Päijänteen Ympäriajon vuonna 2018 voittanut Aleksi Jukola palaa Päitsille ja tavoitteena luonnollisestikin voitto. Ennakkosuosikiksi nostettu Jukola ei Ossi Arvelan haastattelussa ole suosikin viittaa valmis silti päälleen ottamaan.

Musta messu Sammiosalissa tarjoaa metallia laidasta laitaan

lauantaina 18.3. 07 min
Lahden Sammiosalissa järjestettävä Maaliskuun musta messu -tapahtuma nostaa metallimusiikkia parrasvaloihin. Tapahtumaa järjestävä Teppo Ristola ehti Ossi Arvelan haastatteluun kertomaan järjestelyistä ja siitä minkälaista metallia tapahtumassa kuullaan. Spoiler alert: nopeimmillaan todella nopeaa heviä!

Lauantaina Lahteen saapuva Anssi Kela kiittelee Lahteen syntynyttä elävän musiikin kulttuuria – ” Aika monessa isossakaan kaupungissa ei vastaavaa ole”

perjantaina 17.3. 23 min
Anssi Kelan kevätkiertue käynnistyy tänään Turusta ja huomenna suuntana on Lahti. Kela korosti perjantaina Radio Voimalla, että Möysän Musaklubille on aina kiva tulla.  - Jos pitäisi luetella Suomen parhaimpia keikkapaikkoja, niin Mössö olisi sillä listalla ja varmasti aika korkeallakin. On hienoa, että Mössön kautta Lahteen on muodostunut tietynlainen elävän musiikin kulttuuri. Aika monessa isossakaan kaupungissa ei vastaavaa kulttuuria ole. Kela kertoi myös esimerkiksi, mitä hän teki silloin, kun Salpausselän dopingskandaalin tiedotustilaisuus oli käynnissä. Kuuntele koko haastattelu:

Vesterinen Yhtyeineen -bändin keulahahmo opiskeli Lahden Muotoiluinstituutissa ja harjoitteli urheilukuvausta dopingskandaalin tiedotustilaisuudessa

torstaina 16.3. 17 min
Vesterinen Yhtyeineen julkaisi uuden Hetken ikuinen -albumin 10. maaliskuuta. Yhtye starttaa kevätkiertueensa kymmenhenkisen bändin voimin, huomenna perjantaina 17. maaliskuuta, Lahdesta Möysän Musaklubilta. Lahden Muotoiluinstituutissa opiskellut yhtyeen keulahahmo Tero Vesterinenmuisteli torstaina Radio Voimalla opiskeluaikojaan valokuvauspuolella. - Kahlasin Lahtea ristiin ja rastiin. Vesterinen kertoo olleensa kuvaamassa myös Salpausselän kisoissa, MM-dopingskandaalivuonna. - Olimme juuri sattumalta siellä opiskelemassa urheilukuvausta. Olin ensimmäisessä tiedotustilaisuudessa, jossa vanhan venäläisen – kuusi kertaa seitsemän negatiivikoon – kanssa räiskin siellä ikimuistoisia kuvia, kun Paavo M. Petäjä punottaa. Tosin minulla oli mustavalkoista filmiä, joten se ei pahemmin punoitellut. Kuuntele koko haastattelu: