Radioplayer logo
Savon Aaltojen podcastit logo
Savon Aaltojen podcastit
Savon Aallot on kanava, jonka parissa on helppo viihtyä. Me kerromme, mitä ympärilläsi tapahtuu ja niputamme yhteen mielenkiintoisimmat ihmiset ja ilmiöt, ajankohtaiset uutiset ja viihdyttävimmän musiikin.
Savon Aallot on kanava, jonka parissa on helppo viihtyä. Me kerromme, mitä ympärilläsi tapahtuu ja niputamme yhteen mielenkiintoisimmat ihmiset ja ilmiöt, ajankohtaiset uutiset ja viihdyttävimmän musiikin.

Jaksot

Kahvilavieras Mika Sukevan sulttaani" Hujanen

lauantaina 30.3. 29 min
Mika Hujanen, tunnettu myös nimellä Sukevan Sulttaani, on hyväntekeväisyyspersoona Sukevalta. Hän on tullut tunnetuksi erilaisista hyväntekeväisyystempauksistaan, kuten salibandyturnauksista ja liikuntavälineiden lahjoittamisesta lapsille ja nuorille.  Sukevan Sulttaani toteutti viime kesänä tähän mennessä suurimman tempauksensa, kun hän juoksi Helsingistä Nuorgamiin.  Hujasen viimekesäinen juoksutempaus saa jatkoa, kun katseet suunnataan kohti Eurooppaa huhtikuussa. Sukevan Sulttaanin tavoitteena on juosta 30 päivän aikana 30 maratonia eli 42,2 km/päivä. Tämän tapahtuman tavoitteena on kerätä varoja lasten ja nuorten liikunnalle. Kahvilavieraassa keskustellaan Hujasen kanssa muun muassa siitä mistä hän saa energiaa toteuttaa tempauksiaan, kuinka hän on valmistautunut tulevaan haasteeseen ja mistä hyväntekeväisyystempaukset saivat alkunsa.

Savon Aaltojen Lauantaivieras: Jukka Patrakka

lauantaina 30.3. 16 min
Savon Sanomien pitkäaikainen toimittaja Jukka Patrakalla on edessään uusi elämänvaihe, kun eläkepäivät siintävät jo horisontissa. Työpöytä on jo siivottu ja Jukka lomailee ennen eläkkeelle jäämistä. Lauantaivieras -ohjelmassa jukan kanssa keskustellaan muun muuassa siitä, miltä tuntuu jäädä eläkkeelle pitkän uran jälkeen, miten hänestä tuli toimittaja ja mitä juttuja on jäänyt mieleen uran varrelta.

Mämmi-sana ollut aikoinaan tuntematon Savossa

torstaina 28.3. 08 min
Oletko koskaan pohtinut, mistä suomen kieleen ovat tulleet sanat mämmi, trulli, rove tai pääsiäinen. Kotimaisten kielten keskuksen eritysasiantuntija Lotta Jalava kertoo pääsiäiseen liittyvien sanojen taustoja Anssi Saarelaisen haastattelussa.

Pitäjäraatiradio osa 2: Juankosken pitäjäraati - Puheenjohtaja Anja Korhonen

keskiviikkona 27.3. 16 min
Pitäjäraadit ovat osa kaupungin kansalaistoiminnan palveluita. Pitäjäraadit tarjoavat alueen asukkaille demokratiaa, väylän kehittää alueensa palveluita, yrittäjyyttä sekä asukkaiden hyvinvointia.Savon Aaltojen pitäjäraatiradio- ohjelmasarjan toisessa osassa tutustuimme tarkemmin Juankosken pitäjäraadin kuulumisiin ja sen toimintaan. Haastattelussa: Juankosken pitäjäraadin puheenjohtaja Anja Korhonen.Haastattelijana: Anssi Saarelainen

Mökkirannat ovat osoittautuneet otollisiksi paikoiksi pyytää minkkiä ja supikoiraa

keskiviikkona 27.3. 09 min
Metsästäjäliitto suorittaa neljättä vuotta maa- ja metsätalousministeriön rahoituksella hanketta, jossa tarkoituksena on aktivoida mökkiläisiä pyytämään vieraspedoiksi luokiteltuja minkkiä ja supikoiraa joko itse tai kysymään apua alueen metsästäjiltä. Hankkeen koordinaattori Petri Passilan mukaan mökkiläiset ovat ottaneet hankkeen positiivisesti vastaan.

Savon Aaltojen studiovieras: PuijoWolleyn passari Liina Räty ja päävalmentaja Pekka Seppänen

keskiviikkona 27.3. 11 min
PuijoWolleyn passari Liina Räty ja päävalmentaja Pekka Seppänen kävivät Savon Aaltojen studiovieraana ennen maanantaina 25.3. alkanutta välieräotteluita.Ensimmäinen välieräottelu oli tasainen, mutta sen voitti Pölkky Kuusamo. Sarjan toinen ottelu pelataan 27.3. Kuopiossa Studentialla.

Millees myö tänä päevänä näläkee siirrettäes? Vieraana Alois Böhmich

tiistaina 26.3. 13 min
Tällä viikolla näläkee siirreltiin juhla-aterian merkeissä. Saksassa syntynyt ja monen mutkan kautta Sorsakoskelle päätynyt Alois Böhmich pyörittää Kaunismaan maatilaa yhdessä vaimonsa Tuulikin kanssa. Pääsiäisen juhlapöytään napsuvan reseptin ohessa pääsemme jaksossa tutustumaan tarkemmin Aloisin elämänpolkuun sekä Kaunismaan tilan toimintaan. Haastattelijana toimii Johannes Teppo.Kaunismaan tilan karitsanpaisti yrttimarinadillaYrttimarinadi1 dl oliiviöljyä2 rkl balsamicoa, punaviinietikkaa tai reilu loraus punaviiniä2 tl hunajaa tai siirappia3-4 kpl valkosipulinkynsiä2 tl salviaa2 tl timjamia2 tl rosmariinia2 tl suola ( tai 1,5 - 2% lihan painosta eli 15-20g/kg )pippuriakaada astiaan öljy, sekoita joukkoon hyvää etikkaa, esimerkiksi balsamicoa.Etikan tilalla tai lisäksi voi käyttää punaviiniä. Rouhaise sekaan mustapippuria ja suolaa.Murskaa valkosipulinkynnet veitsen lappeella, poista kuoret ja halutessasi pilko pienemmiksi tai käytä valkosipulipuristintä, lisää marinadiin.Lisää yrtit ja hunajaa ( siirappia )Hiero marinadi lihan päälle ja jätä maustumaan. Paistin marinointiaika mieluummin vuorokauden.Karitsanpaistin paistaminenNosta liha pöydälle tunti ennen paistoa.Laita lihamittari lihaan. Kuumenna uunissa paistovuoassa ensin 220 asteessa 20 min.Sitten laske lämpö 125 asteeseen. Paista kunnes mittari näyttää 65 astetta. Aikaa kuluu noin 1 ½ tuntia. Silloin paisti on sisältä vielä punertava ja mehevä. Kun sisälämpötila on yli 70 astetta, on paisti täysin kypsää. Paistoaika vaihtelee paistin koon ja muodon mukaan.Nosta liha pöydälle ja kääri folioon 20 minuutin ajaksi.Lihasta ja marinadista tullut paistoliemi kannattaa ottaa talteen ja siivilöidä kattilaan.Jäähdytä liemi ja kuori pintarasva pois. Lisää joukkoon loraus kahvia, hunajaa tai siirappia ja kuohukermaa, sekä pippuria ja anna saostua. Näin saat hyvän kastikkeen lihalle.

Kuopiosta vietiin vuonna 1952 Karjalaan jääneiden seurakuntien kirkonkirjoja - Kirjojen avulla rakennettiin illegaaleille valehenkilöllisyyksiä

tiistaina 26.3. 15 min
Illegaali on vakoilija, joka elää ja toimii valehenkilöllisyyden turvin kohdemaassaan toimeksiantajansa lähettämänä. Neuvostoliitto rakensi valehenkilöllisyyksiä muun muassa vuonna 1952 tehdyn varkauden avulla, kun neljä Suomen ortodoksisen kirkon luovutettuun Karjalaan jääneiden seurakuntien kirkonkirjaa varastettiin Kuopiossa sijainneesta varastosta. Eräitä suomalaisina esiintyneiden illegaalien henkilöllisyyksiä rakennettiin Neuvostoliiton tiedustelun toimeksiannosta manipuloimalla näitä kirkon kirjoja. Illegaaleja on liikunut myös Pohjois-Savossa ja Kuopiossa. Dosentti Juha Pohjonen kertoo lisää muun muassa Pohjois-Savossa liikuneista illegaaleista sekä vuonna 1952 tapahtuneesta kirkonkirjojen anastuksesta Anssi Saarelaisen haastattelusa.Photo by Dariusz Sankowski on Unsplash

Uudesta ManttuFestistä tulossa vuosittainen tapahtuma Siilinjärvelle

maanantaina 25.3. 05 min
Siilinjärven Mantun pesäpallostadionilla järjestetään ManttuFest lauantaina elokuun 24. päivä. Tapahtuman järjestää Siilinjärven Pesis ry yhteistyökumppaneineen. Uusi tapahtumatulokas tuo lavalle kolme kotimaista huippuartistia ja myös paikallista musiikkiosaamista. Tapahtumasta kertoo lisää SiiPen puheenjohtaja ja ManttuFestin tapahtumajohtaja Tero Karttunen.

Kahvilavieras maakuntajohtaja Tytti Määttä: "Itä-Suomen maakunnista meillä on myönteisyyden henkeä Pohjois-Savossa

lauantaina 23.3. 35 min
Kahvilavieraana tällä viikolla on Pohjois-Savon maakuntajohtaja Tytti Määttä. Hän siirtyi maakuntajohtajaksi Kuhmon kaupunginjohtajan pestistä. Hänellä on myös kokemusta Vaalan kunnanjohtajana vuosina 2009–2017 sekä Kuntaliiton erityisasiantuntijana.Ohjelmassa keskustellaan Määtän kanssa hänen taustoistaan ja tehdään matkaa hänen lapsuudestaan nykypäivään sekä puhutaan Pohjois-Savon haasteista ja mahdollisuuksista.